dimecres, 23 d’abril de 2014

Sant Jordi 2014: Presentació del llibre “Crisi econòmica i Transició política. Tordera (1975-83)” de Joan Bou i Pla.

Joan Bou Pla-Beca recerca 2013
El dimarts dia 22 d’abril va tenir lloc al Teatre Clavé la presentació del llibre “Crisi econòmica i Transició política. Tordera (1975-83)”, beca de recerca Salvador Vendrell 2013.     

El període analitzat està marcat per dos escenaris completament diferents: la crisi econòmica i el canvi de sistema polític. La monografia s’estructura en mòduls, els quals poden ser llegits de forma independent. Els continguts d’aquests blocs es dissenyen en tres àrees: 

El mòdul 1 és una síntesi de l’entorn socioeconòmic del municipi de Tordera dels anys 1975-83. En primer lloc es desenvolupa una anàlisi poblacional; en segon lloc, trobem una introducció dels tres sectors econòmics, i per acabar referències sobre temàtica mediambiental del període, com l’extracció d’àrids, l’especulació urbanística en zones boscoses o la lluita contra la contaminació de la Tordera.      

El mòdul 2 està dedicat a l’activitat política local. El punt d’inici és l’any 1975, amb la mort del general Franco. Tracta sobre la gestió del govern municipal de la transició, presidit per Àngel Torrellas, i una segona etapa amb el rerefons de les primeres eleccions municipals del 1979 i el govern sortint, encapçalat pel convergent Joan Comas.  

El mòdul 3 parla sobre el moviment associatiu torderenc d’aquells anys. El lector hi podrà trobar informació diverses sobre organismes culturals, com la biblioteca, la formació d’un patronat de cultura o la creació de ràdio Tordera; entitats esportives, amb l’ascens a la Divisió d’honor del CP Tordera com a aspecte principal; o moviments de caràcter catalanista, com ara la celebració del foc de Sant Joan.

Joan Bou i Pla -"Crisi econòmica i Transició política"
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada