divendres, 20 de febrer del 2015

A tres mesos de les eleccions municipals

Les eleccions municipals del mes de maig dibuixen a Tordera un escenari més incert que mai. Si es compleix el que preveuen els pronòstics, Convergència i Unió guanyaria còmodament les eleccions, però podria perdre la majoria absoluta. El mapa de forces d’esquerres a l’Ajuntament de Tordera serà fragmentat i els resultarà difícil construir una majoria d’esquerres que els permeti una governabilitat còmode. Creix el nombre de llistes electorals respecte a les passades eleccions: Poble Actiu Tordera (Procés Constituent-AUP), Podem o ICV neixen per trencar l’escenari d’statu quo actual. Els partits tradicionals opten per l’experiència. L’alcalde Joan Carles Garcia Cañizares (CiU), aspira a la reelecció, ERC i PP repeteixen cap de llista i el PSC aposta per un nou alcaldable amb trajectòria política.    

Ajuntament de Tordera. Foto: Ràdio Tordera
Joan Carles Garcia Cañizares, nascut a Barcelona fa 53 anys, és un líder fort, amb un grau d’experiència considerable, té una bona imatge i el seu lideratge és inqüestionable. És alcalde de Tordera des del 1995, encadena quatre legislatures consecutives amb majoria absoluta i és diputat a la Diputació de Barcelona des del 2007. Té formació en el món del disseny industrial i en el camp de la ciència jurídica. Durant aquest darrers vint anys CiU ha governat d’una manera còmode. Tordera és un poble de perfil convergent i la població ha trobat a faltar un partit opositor amb perspectiva de ser alternativa clara de govern. CiU presentava el projecte més engrescador per la ciutadania. El context de crisi econòmica i de crisi de confiança en les institucions ha produït un desig de regeneració política a nivell estatal. Un cert grau de renovació intern assegurarien a la federació nacionalista uns bons resultats a Tordera. 

ERC es presenta com a partit alternativa. El context sobiranista i l’ascens dels republicans a nivell nacional fan pensar que seran segona força a l’Ajuntament. Esquerra confia novament amb Xavier Pla Bancells, un enginyer industrial de 43 anys, nascut a Sant Feliu de Buixalleu. A les eleccions municipals del 2011, amb ell el cap davant, ERC aconsegueix els millors resultats de la història recent. Xavier Pla és un home amb una llarga trajectòria en el món polític, ha estat regidor a Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i finalment a partir del 2011 a Tordera. També va ser conseller comarcal de la Selva entre els anys 1999 i 2003, on ocupà la vicepresidència tercera, assumit l’àrea de Cultura.  

ERC concorrerà les eleccions municipals amb Gent de Tordera, un grup d’independents, liderat per Anna Serra Fàbregas. Aquesta agrupació vol sumar els puntals del món associatiu. Persones compromeses amb el poble amb experiència empresarial, cultural i social. ERC i Gent de Tordera plantegen canvis profunds en la gestió de l’Ajuntament, la gestació d’un nou model de creixement, una política participativa i audiències públiques. El seu ascens dependrà, en bona part, del seu programa electoral i dels noms d’aquests independents, encara per conèixer.   

És una mala època pels socialistes. Els torderencs Josep Romaguera i Montserrat de Diego deixen la seva activitat política al maig i les enquestes a nivell autonòmic auguren una caiguda del nombre de diputats. El nou cap de llista serà Rafa Delgado, membre de l’executiva. Delgado ha estat el primer alcaldable conegut oficialment, malgrat això coneixem poc la seva biografia. Va ser alcaldable a Tona pel PSC al 2003, obtenint un únic regidor. Aconsegueix la cartera d’informació i participació ciutadana. El 2007 ho va tornar a intentar però a diferència dels comicis anteriors no va aconseguir representació.

Xavier Martín de Diego, repeteix com alcaldable pel PP. Nascut a Tordera fa 27 anys, té formació jurídica i és director del diari digital MaresmeActiu.com. A les eleccions municipals del 2011 va aconseguir dos regidors. Per primera vegada els populars aconseguien representació en el consistori. En aquests quatre anys, el grup popular ha adoptat una postura constructiva a la política local  aconseguint incorporar als pressupostos i ordenances fiscals algunes de les propostes del seu programa electoral. Xavier Martín és el portaveu de l’oposició políticament més actiu i les seves hores de dedicació són visibles. Les sigles del seu partit no travessen pel seu millor moment. Podria conservar els dos regidors amb un posicionament moderat durat la campanya, un programa electoral adequat i una bona comunicació de la feina feta.

Procés Constituent i l’Assemblea d’Unitat Popular s’uneixen per formar una candidatura batejada amb el nom Poble Actiu Tordera. No s’ha fet públic el nom del seu alcaldable, que serà de Procés Constituent. El líder de l’AUP, David Musquera Juli, manifesta la voluntat de crear una candidatura d’esquerres oberta a socialistes, comunistes, anarquistes i entitats del poble. Finalment tot indica que hi haurà una altra llista d’esquerres amb moltes possibilitats d’obtenir representació, parlem de l’agrupació entre la nova formació Podem i ICV. Es desconeix encara qui liderarà el projecte i les bases del seu programa electoral.  

1 comentari:

  1. En David Musquera és un inepte i un impresentable, no val per política ni val per fer res.

    ResponElimina