diumenge, 16 de setembre del 2012

Recuperem el monestir de Santa Maria de Roca-Rossa


Situat dins el terme actual de Tordera, en el Montnegre i dalt d'un turó amb el mateix nom i enmig de la urbanització a la qual també li dóna el nom. Fou fundat en la primera meitat del segle XII sota l'orde de Sant Agustí, bastint una església amb claustre i dependències en estil romànic amb alguns elements ja del gòtic. La seva breu etapa d'esplendor fou entre els darrers anys del segle XII i mitjans del XIII, moment que inicià la seva progressiva davallada. L'any 1592 va passar a formar part de la nova diòcesi de Solsona. Els canonges del nou bisbat s'encarregaren de cobrar les rendes del monestir però pràcticament abandonaren el manteniment dels seus edificis conventuals. Al segle XVIII l'església tenia culte ocasional i damunt les restes dels antics edificis s'aixecà una masia. L'església es va mantenir sencera fins a mitjans segle passat quan va començar l'espoliació i degradació definitiva.

El 20 de novembre de 1145 el vescomte Guerau III de Cabrera cedeix l'alou de la Fredena que era posseït com a feu per Berenguer Pere i Pere de Falgars -els senyors de la força de Fogars- que donen els seus drets al monjo Bernat per fer una església a honor de Santa Maria. Aquests primers anys i fins a mitjans del segle XIII el monestir assolirà el seu màxim esplendor. Però Santa Maria de Roca Rossa mai no va passar de ser un petit priorat que en aquesta època, la millor, no va passar dels sis canonges i un prior. Des del primer moment, la canònica va tenir el favor i la protecció, a banda dels Cabrera, de nobles d'aquella cort i també de personatges locals. Amb tot, l'interès dels Cabrera no sembla que fos prou intens ni continuat en el temps, probablement perquè la seva atenció es dirigia molt més cap al monestir de Sant Salvador de Breda.

El Cercle d’Història és una de les entitats que lluita per la seva recuperació. El dia 15 d’agost del 2012 va celebrar-se la cinquena edició de l’Aplec de la Marededéu de Roca-Rossa. La trobada reivindicativa l’acompanya una visita guiada al conjunt arquitectònic, actes religiosos, un dinar popular, espectacle familiar, berenar tradicional entre d’altres. L’organització plateja que cal dur a terme actuacions de protecció de l’espai del monestir per tal de fer-lo visitable i atractiu turísticament. Són obres de l’organització també la rèplica de la  marededéu romànica de Roca-Rossa o la creació d’uns goigs musicats dedicats a Santa Maria. Mitjans que pretenen divulgar aquest monument abandonat. Un conjunt medieval que ha perdut la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional. 


En motiu de la celebració de les IV Jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme, organitzades pel Grup d'Història del Casal, membres de l’entitat van constituir-se en equip de recerca que volia aprofundir en diferents aspectes d'aquesta institució medieval. Fruit d’aquest treball sorgeix una web dedicada al priorat, disposeu del seu enllaç a continuació:


Aquesta web forma part del Projecte de Recerca "Masos i monestirs"  impulsat per aquest col.lectiu amb la col.laboració del Centre d'Estudis Vilassarenc i el Cercle d'Història de Tordera. La web també té el suport de l'IMAC de l'Ajuntament de Mataró i de la Nova Aliança Mataronina. El projecte s'ha finançat amb un ajut de la VII convocatòria a Projectes de Recerca (2009) de l'Institut Ramon Muntaner. La pàgina, que es pot consultar en català i en castellà, presenta diversos apartats. Un dels apartats explica l'inici de la canònica i la seva fundació. Un altre amb el títol Del Romànic al Gòtic n'explica les dependències conegudes del monestir. En l'apartat sobre la cuina del monestir hi podem trobar informació sobre els àpats, atuells i receptes. A l'apartat de Masies i molins ens descriu les diferents possessions del monestir i els diferents masos que li atorgaven les seves rendes i finalment  a la  imatge de la Marededéu ens dona informació sobre la imatge conservada al Museu Diocesà de Solsona que presumiblement es considera provinent d'aquesta canònica.

Joan Bou Illa i Jaume Vellvehí, membres del Cercle d’Història de Tordera i del Grup d’Història del Casal respectivament, varen publicar a l’abril del 2010 un llibre anomenat: Del romànic al gòtic. El monestir de Santa Maria de Roca Rossa. Tordera-El Maresme. En aquest podreu descobrir el priorat i saber detalls que no us imaginaríeu: què menjaven els canonges, com era la seva vida quotidiana, les desavinences dins de la comunitat o el seu arrelament entre la població de la zona: masies com Can Caselles, Can Montsant o Can Camps, el molí de la Júlia... I descobrireu elements com el missal il.lustrat del segle XII o anècdotes i tradicions. Finalment us facilitem la bibliografia del monestir: 

BOU I ILLA, Joan - VELLVEHÍ I ALTIMIRA, Jaume (2006), «Les creus de terme del monestir de Santa Maria de Roca Rossa (Tordera. El Maresme)» De Constantí a Carlemany. El pas de l'Antiguitat Tardana al món medieval. Actes de les III Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme. Grup d'Història del Casal, Mataró, p. 223 -226.
BOU I ILLA, Joan - VELLVEHÍ I ALTIMIRA, Jaume (2011), Del Romànic al gòtic. El monestir de Santa Maria de Roca Rossa. Tordera, el Maresme. Grup d’Història del Casal, Mataró.
BOU I ILLA, Joan - VELLVEHÍ I ALTIMIRA: “Propietats i influència territorial del monestir de Santa Maria de Roca Rossa” a IV Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme: Els monestirs medievals, organitzades pel GHC, novembre de 2007 Mataró.  
BOU I ILLA, Joan – GRAUPERA I GRAUPERA, Joaquim - VELLVEHÍ I ALTIMIRA, Jaume (2009), «La funció funerària dels monestirs medievals del Maresme: Sant Pere de Clarà (Argentona) i Santa Maria de Roca Rossa (Tordera)» III Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Actes. 14 de novembre de 2009. Coordinadora de Centres de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner. Vilassar de Mar, p. 141-159.
PONS I GURI, Josep Maria (1984), El cartoral de Santa Maria de Roca Rossa, Fundació Noguera, Barcelona
RODRIGUEZ BLANCO, Jesús: “Els monestirs de Sant Pol i Roca Rossa” a IV Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme: Els monestirs medievals, organitzades pel GHC, novembre de 2007 Mataró.  
VELLVEHÍ I ALTIMIRA, Jaume (2000), «Santa Maria de Roca Rossa: la cuina del monestir (segles XII-XV). Tordera (El Maresme)»  L’arquitectura militar medieval. Actes de les Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme. Grup d'Història del Casal, Mataró, p. 123-138.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada