diumenge, 4 de maig del 2014

Els orígens de l'hoquei sobre patins a Tordera

Durant les vacances escolars de l’any 1942, un grup de quatre amics van començar a patinar. Un dels integrants era Josep Babot, que estudiava a La Salle de Girona, ciutat on va començar a aprendre aquesta pràctica esportiva. Només tenien dos parells de patins, fet que els obligava a patinar per torns. Val a dir que uns eren amb rodes d’alumini i unes corretges per lligar el calçat, i els altres, més vells, amb rodes de paper premsat i que s’adaptaven a la sola de les sabates.

L'Abans Tordera- Fons: Família Babot Genís 
Joan Surós, d’Educación y Descanso, va animar aquests joves a continuar patinant fins al punt que els proporcionà dos parells més de patins, comprats a Deportes Marín i a la Casa Sibeca, dos establiments comercials de Barcelona. Els germans Torner, en canvi, es fabricaren els seus propis patins. Dos anys després es constituí el club, de manera que l’equip comptà d’entrada amb uns vuit patinadors.

Isidre Escriche, jugador d’hoquei del Girona, es trasllada a Tordera el 1950 per fer el servei militar al campament d’instrucció de Jalpí. Escriche es retroba amb Babot, antic company d’estudi de La Salle, i per mitjà de l’anterior connecta amb el grup de patinadors locals i els introdueix en l’hoquei. Surós va comprar material per tirar endavant l’equip: estics, genolleres, defenses i pilotes. Escriche també va baixar material que ja no s’utilitzava a l’hoquei de Girona, per bé que una part d’aquest era de fabricació pròpia –la família Berney eren sabaters i els Torner treballaven amb el torn. Els dos porters, Antoni Camps i Joan Torner, es van confeccionar ells mateixos les primeres defenses; les pilotes es van comprar a August Serra, de Girona, antic capità de la selecció espanyola, i els estics, a una empresa barcelonina per 90 pessetes.

El primer enfrontament, realitzat entre ells, data del 12 d’octubre del 1951 a la pista recentment inaugurada
dels jardins municipals. A la porteria hi havia Antonio Camps i Joan Torner; els defenses eren Josep Babot i Pere Vendrell, i com a davanters hi havia Eduard Sanz, Joan Sanz, Josep Torner i Daniel Berney. Val a dir que, en aquest primer partit, els equips els formaven quatre integrants, ja que només eren vuit els jugadors locals d’hoquei. A partir d’aquí es començaren a jugar els primers partits amistosos, sobretot a la demarcació de Girona. Inicialment actuaven com un equip afiliat d’Educación y Descanso de Tordera, i també com a equip d’Acció Catòlica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada