Abans de la industrialització,
els molins fariners eren els factors productius per excel·lència del terme
municipal de Tordera. A mesura que la vila s’anava poblant durant l’alta edat
mitjana, també anava desenvolupant-se la tecnologia agrícola preindustrial. La
necessitat de moldre gra per obtenir farina i poder-la subministrar a aquesta
població en augment fomentaria la proliferació de molins fariners durant els
segles baixmedievals, documentats al territori des del segle XII. Segons Bou
Illa i Vellvehí (2003), des dels inicis referits i fins a mitjan segle xx es comptabilitzen
un total de 22 molins en el terme actual de Tordera. No tots aquests coexisteixen
durant tot el període, sinó que s’anaven encavallant els uns amb els altres
segons l’època.
L’aigua, les comunicacions i la
ubicació a prop del nucli de població eren els tres factors d’èxit d’aquests
elements preindustrials. Els únics molins que eren explotats tot l’any sense
problemes eren aquells als quals la Tordera subministrava aigua. El molí d’en
Pibernat, documentat a partir de l’any 1315, estava situat en una cruïlla de
camins medievals i els molins de Jalpí, datat l’any 1406, i de la Júlia (segle xii)
també es localitzaven en llocs estratègics. Aquests tres eren els més coneguts per
la població local.
El molí d’en Pibernat,
anteriorment conegut com del Bellforat o de les Moles, captava
l’aigua de la riera de Vallmanya i la seva activitat va perdurar fins a
mitjan segle xx. El de Jalpí i el de la Júlia foren els de més activitat
del terme parroquial de Sant Esteve de Tordera; tots dos obtenien
l’aigua de la Tordera. No obstant això, el darrer, propietat de la
família Trinxet, adaptaria les seves infraestructures per ser més
productives. L’antiga xarxa hidràulica seria utilitzada per generar
electricitat, que posteriorment es faria servir per moldre el gra.
La farinera de la Júlia, fundada
a mitjan segle xx, fou la principal factoria adaptada als nous temps i amb un
cert caràcter d’indústria agroalimentària, creada per una família d’antics
treballadors de l’antic molí de la Júlia. La desaparició progressiva de
l’activitat primària encamina la desacceleració del sector fariner. Malgrat
tot, a Tordera encara li resta una explotació inaugurada el primer d’agost del
1966, el molí de la família Pujol, localitzat al carrer de Santiago Rusiñol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada